Indie játékfejlesztés buktatói és elkerülésük

Az indie játékfejlesztés a legnehezebb fokozat. Nem lehetetlen, de fontos, hogy ne essünk bele a leggyakoribb csapdákba, amelyek ellehetetleníthetik a fejlesztést. Könnyű ilyen hibákat ejteni, hiszen látszólag nem hibák, nincsen velük probléma, de az eredményük mindig az, hogy a játék sose fog elkészülni. Egy indie fejlesztő is azért dolgozik, amiért a nagyobb stúdiók is, hogy kiadjon egy (sikeres) játékot. Lássuk hát azon buktatókat, amelyek ezt megakadályozzák.

Túlzott ambíció

Indie ambíciók

Általában jó dolog az ambíció az élet minden területén. Magasra törni a munkában, az életben és a játékfejlesztésben is jó lehet. Amitől viszont óvakodnunk kell indie fejlesztőként, az a túlzott ambíció. Mindenki szeretne szép, gyors, komplex játékot alkotni, de sokszor mindent egyidőben lehetetlen kivitelezni, legalábbis jól. Maradjunk a két lábbal a földön, tűzzük ki valóban elérhető célokat magunk elé. Ha már elértük, emelhetjük utána is a tétet.

Sokaknak vannak nagyszerű koncepciói, például egy hatalmas multiplayer játék, de ha ez az első projektünk, akkor kezdjünk inkább kicsiben. Először valami egyszerűbb projektbe fogjunk bele, és ahogyan fejlődünk, úgy egy komplexebb játékkal is megpróbálkozhatunk. A játékfejlesztés nagyon sok időt igényel, ezért elérhetőbb célokat tűzzünk magunk elé, hogy legyen sikerélmény is. Egy véget nem érő, lehetetlennek tűnő fejlesztés csak kiégést okozna.

Elzárkózás

Általában nem szándékosan zárkózik el az ember, hanem ez a nagy koncentrálás miatt így alakul. Szabadúszó fejlesztőként és kis csapatban munkálkodva ugyanúgy előfordulhat ez a hosszútávon nem kifizetődő viselkedés.

Több okból is érdemes kapcsolatban maradni a világgal:

  • Az emberek adhatnak ötleteket
  • Visszajelzések jöhetnek az érdeklődőktől
  • Többi indie fejlesztőtől vagy ipari veteránoktól is kaphatsz nagyon hasznos tanácsokat
  • Szükséged lehet anyagokra vagy más területek szakértőire (grafika, zene, animáció stb.)

Marketing mellőzése az elkészültig

Fejlesztési tervek

Ez egy nagyon gyakori hiba. Számos fejlesztő egyből az alap fejlesztésére koncentrál, amelyre technikai elemként tekintenek. Ezek fontos lépések, de nem lehet figyelmen kívűl hagyni a marketinget a fejlesztés közben sem.

Tetszett a cikk? Érdekel a játékfejlesztés? Jelentkezz iskolánkba!

Ha nem gondoljuk ki, hogy hogyan fogjuk elérni az embereket, hogyan keltsük fel az érdeklődést már az elején, akkor sokkal nehezebb dolgunk lesz a kész mű eladásával. Építsünk fel egy kis közösséget már az elején. Lehetséges tesztelőket így érhetünk el, valódi visszajelzésekhez így juthatunk. Ha a “keménymagnak” tetszik az alkotás, az már fél siker.

Indie zene elhanyagolása

A zene az egyik legfontosabb elem, ami életet ad a játéknak. Javítja a játékélményt, támogatja a történetet, a karaktereket, valamint alapvetően meghatározza a játék hangulatát is.

A marketinghez hasonlóan sajnos sokszor ez is a legvégére marad. Csak akkor gondolnak rá a fejlesztők, amikor már minden készen van. Haznos, ha már az elején tudjuk, hogy milyen légkört szeretnénk teremteni adott helyeken, milyen lesz a történet, milyenek lesznek a karakterek. A tervezés itt jön a képbe. A terv alapján már könnyebb zenét szerezni a játékhoz, akár menet közben is, és nem a végén kell ezzel foglalkozni.

Indie tervezés alábecsülése

Szabadúszó játékfejlesztőként is szükségünk van támpontokra. Határozzunk meg célokat, határidőket. Mérjük fel, hogy mit akarunk megcsinálni, mikor akarjuk megcsinálni. Bontsuk le a projektet kisebb, kezelhető elemekre. Az elemeken szisztematikusan menjünk végig. Kis projekt esetében látszólag ezek mind felesleges lépések, hisz “úgyis jön majd magától”, de valójában itt is nagyon sokat tud segíteni egy jó terv. Ha más területek szakembereinek munkájára is szükség van, akkor pedig egyenesen nélkülözhetetlen egy terv. A már említett zene is így készülhet párhuzamosan a játékkal, amely nagyban csökkenteni a fejlesztési időt.

De számos más érv is szól a tervezés mellett:

  • Nem hagy minket késlekedni
  • Nem hagy minket elkalandozni, túl sok időt tölteni kevésbé fontos dolgokkal
  • Segít minket, hogyan összpontosítsuk az energiáinkat a cél érdekében
  • Könnyebb nyomon követni, hogy mi készült el, mennyit haladtunk, mi van még hátra
  • Nincs több “ma mivel foglalkozzak” című tétovázás, mert a terv világosan mutatja, hogy mi a napi program

Tökéletességhez való ragaszkodás

Teljesen érhető, hogy a készülő játékot az indie fejlesztő tökéletesre szeretné csiszolni. A valóságban sajnos ez lehetetlen, nincsen tökéletes játék. El kell jönnie annak a pillanatnak, amikor nincs több finomhangolás, csiszolás, nincs újabb tartalom, hanem indulhat a visszaszámlálás.

Könnyű találni mindig új dolgot, amit faragni lehet, de ezzel a végtelenségig eltölthetjük az időt. Ha szeretnénk egyszer kiadni a játékunkat, akkor meg kell húzni a határt. Ez lesz az egyik legnehezebb, erre készüljünk fel. Nézzük át a tervet, ha teljesítettük a leírtakat, akkor nyugodtak lehetünk. Természetesen egy átfutás, csiszolás, debuggolás belefér a végén, de legyen egy határidőnk, amikor azt mondjuk, hogy készen van az alkotásunk.

Forrás: NinichiMusic

Skeldar

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük